Wielkanoc tuż, tuż…
Tegoroczne Święta Wielkanocne będą inne.
Inne nie znaczy gorsze!
Na pewno będzie nam wszystkim brakowało
spotkań z wieloma osobami – dziadkami, rodziną,
przyjaciółmi. Będziemy tęsknić za
świątecznymi, beztroskimi spacerami po lesie…
Ale… może wspólnie spędzony czas tylko z najbliższymi, bez
pośpiechu, bez nadmiaru okaże się dla nas wartością, o której dobrze jest sobie na
nowo przypomnieć?
Dla tych z Was, kochane dzieciaki i kochani dorośli, którzy
z mieszanymi uczuciami myślą o zbliżającej się Wielkanocy, mamy ciekawą
propozycję zaczerpniętą z blogu Emocje Dziecka.
Wypełnijcie wspólnie lub z osobna kartę pracy,
a potem porozmawiajcie o swoich uczuciach, potrzebach i
oczekiwaniach!
Wielkanoc 2020. Inna nie znaczy gorsza!
A na zakończenie chcemy z Wami podzielić się sekretami
kulinarnymi!
I ujawnić Wam co szykujemy na świąteczny stół!
Pani Ilona wspólnie z wnukami już zabrała się
za wypieki! Przepyszne mazurki według rodzinnego przepisu czekają w
ukryciu na wielki finał!
Składniki:
15 żółtek
1 kostka masła
1 kostka margaryny
0,5 kg cukru
1,5/ 2 kg mąki wrocławskiej
bakalie, polewy -do wypełnienia
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, uformować mazurki i zapiekać na złoty kolor. Po upieczeniu ozdobić wg uznania.
Specjalnością Pani Ewy jest przepyszna czekoladowa
babka!
Przygotuje ją potajemnie w środku nocy i nie przyzna się
przed dzieciakami, że... dodała buraki!
Suche składniki:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki kakao
1 ½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
¾ szklanki kakao
1 ½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Mokre składniki:
2 szklanki puree z pieczonego buraka*
⅓ szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka lub wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna wydłubane z połowy laski wanilii
½ tabliczki gorzkiej czekolady, dokładnie posiekanej
2 szklanki puree z pieczonego buraka*
⅓ szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka lub wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna wydłubane z połowy laski wanilii
½ tabliczki gorzkiej czekolady, dokładnie posiekanej
Polewa czekoladowa:
⅓ szklanki mleczka kokosowego
½ tabliczki gorzkiej czekolady
⅓ szklanki mleczka kokosowego
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W szklance połączyć siemię lniane z ciepłą wodą, pozostawić na kilka minut do spęcznienia. W międzyczasie w dużej misce połączyć wszystkie suche składniki; w mniejszej misce połączyć wszystkie mokre składniki razem z siemieniem lnianym i porządnie je utrzeć na gładką emulsję.
- Mokre składniki dodać do suchych, zgrzebnie pomieszać i dodać posiekaną czekoladę. Następnie wymieszać przy pomocy szpatuły lub na niskich obrotach miksera na gładkie ciasto. Dużą formę na babkę dokładnie naoleić, wlać ciasto i piec około 55 – 65 minut lub do suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli patyczek jest wilgotny dopiekać kilka kolejnych minut, aż do momentu kiedy będzie suchy po wbiciu.
- W międzyczasie w małym rondelku podgrzać mleczko kokosowe z czekoladą połamaną na kawałki, dokładnie wymieszać trzepaczką aż do uzyskania gładkiej polewy. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
- Upieczone ciasto studzić pół godziny w foremce, po upływie tego czasu wyjąć z formy mocno w nią uderzając uchwytem noża lub drewnianą łyżką. Po wyjęcia z formy studzić przez przynajmniej godzinę, kiedy będzie już całkiem wystudzone oblać polewą i podawać.
* jak zrobić puree z buraków: piekarnik rozgrzać do 220 stopni, buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 45 minut. Następnie rozwinąć, chwilę przestudzić, odciąć końcówki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Przełożyć do czystego pojemnika i przestudzić. Na jedną szklankę puree potrzebny jest jeden sporej wielkości burak. Składniki na formę babkową z kominkiem o średnicy około 24 cm
U Pani Eweliny na świątecznym stole królować będzie sernik!
Dostępny tylko dla tych, którzy zjedzą cały obiadek!
Ciasto kruche:
220 g mąki
120 g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
6/7 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe
sok z 1 cytryny
1 cukier waniliowy
Beza z rosą:
3 białka
0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Ciasto kruche: Wszystkie
składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę i wylepić nią spód
blachy. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
2. Masa
serowa: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę, dodać oliwę a następnie stopniowo dodawać ser i cały czas
ubijając, wsypać 2 proszki budyniowe, wlać mleko i sok z cytryny.
3. Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie szpatułką do masy
serowej. Wylać masę na upieczony spód i piec 45 minut w 180 stopniach.
4. Beza z
rosą: Pozostałe białka ubić na sztywno, wsypać cukier i tylko chwilę miksować
do połączenia się składników. Na upieczony sernik wyłożyć białka i piec kolejne
15 minut. Po upieczeniu wstawić ciasto w chłodne miejsce.
Drodzy Czytelnicy!
Życzymy Wam zdrowych, spokojnych Świąt Welkanocnych. Innych. Wyjątkowych.
Zespół ds pomocy psychologiczno-pegagogicznej
Komentarze
Prześlij komentarz