Przejdź do głównej zawartości

Wielkanoc 2020-świąteczne przysmaki!



Wielkanoc tuż, tuż…

Tegoroczne Święta Wielkanocne będą inne.

Inne nie znaczy gorsze!

Na pewno będzie nam wszystkim brakowało
spotkań z wieloma osobami – dziadkami, rodziną, przyjaciółmi.  Będziemy tęsknić za świątecznymi, beztroskimi spacerami po lesie…
Ale… może wspólnie spędzony czas tylko z najbliższymi, bez pośpiechu, bez nadmiaru okaże się dla nas wartością, o której dobrze jest sobie na nowo przypomnieć?

Dla tych z Was, kochane dzieciaki i kochani dorośli, którzy z mieszanymi uczuciami myślą o zbliżającej się Wielkanocy, mamy ciekawą propozycję zaczerpniętą z blogu Emocje Dziecka.
Wypełnijcie wspólnie lub z osobna kartę pracy,
a potem porozmawiajcie o swoich uczuciach, potrzebach i oczekiwaniach!

Wielkanoc 2020. Inna nie znaczy gorsza!



A na zakończenie chcemy z Wami podzielić się sekretami kulinarnymi!
I ujawnić Wam co szykujemy na świąteczny stół!

Pani Ilona wspólnie z wnukami już zabrała się za wypieki! Przepyszne mazurki według rodzinnego przepisu czekają w ukryciu na wielki finał!



Składniki:
15 żółtek
1 kostka masła
1 kostka margaryny
0,5 kg cukru
1,5/ 2 kg mąki wrocławskiej
bakalie, polewy -do wypełnienia

Przygotowanie:
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, uformować  mazurki i zapiekać na złoty kolor. Po upieczeniu ozdobić wg uznania.


Specjalnością Pani Ewy jest przepyszna czekoladowa babka!
Przygotuje ją potajemnie w środku nocy i nie przyzna się przed dzieciakami, że... dodała buraki!

Suche składniki:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki kakao
1 ½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Mokre składniki:
2 szklanki puree z pieczonego buraka*
⅓ szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka lub wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna wydłubane z połowy laski wanilii
½ tabliczki gorzkiej czekolady, dokładnie posiekanej
Polewa czekoladowa:
⅓ szklanki mleczka kokosowego
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W szklance połączyć siemię lniane z ciepłą wodą, pozostawić na kilka minut do spęcznienia. W międzyczasie w dużej misce połączyć wszystkie suche składniki; w mniejszej misce połączyć wszystkie mokre składniki razem z siemieniem lnianym i porządnie je utrzeć na gładką emulsję.
  2. Mokre składniki dodać do suchych, zgrzebnie pomieszać i dodać posiekaną czekoladę. Następnie wymieszać przy pomocy szpatuły lub na niskich obrotach miksera na gładkie ciasto. Dużą formę na babkę dokładnie naoleić, wlać ciasto i piec około 55 – 65 minut lub do suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli patyczek jest wilgotny  dopiekać kilka kolejnych minut, aż do momentu kiedy będzie suchy po wbiciu.
  3. W międzyczasie w małym rondelku podgrzać mleczko kokosowe z czekoladą połamaną na kawałki, dokładnie wymieszać trzepaczką aż do uzyskania gładkiej polewy. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
  4. Upieczone ciasto studzić pół godziny w foremce, po upływie tego czasu wyjąć z formy mocno w nią uderzając uchwytem noża lub drewnianą łyżką. Po wyjęcia z formy studzić przez przynajmniej godzinę, kiedy będzie już całkiem wystudzone oblać polewą i podawać.
* jak zrobić puree z buraków: piekarnik rozgrzać do 220 stopni, buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 45 minut. Następnie rozwinąć, chwilę przestudzić, odciąć końcówki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Przełożyć do czystego pojemnika i przestudzić. Na jedną szklankę puree potrzebny jest jeden sporej wielkości burak. Składniki na formę babkową z kominkiem o średnicy około 24 cm

U Pani Eweliny na świątecznym stole królować będzie sernik! Dostępny tylko dla tych, którzy zjedzą cały obiadek!

Ciasto kruche: 

220 g mąki
120 g masła
1 żółtko 
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
6/7 jaj 
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe
sok z 1 cytryny
1 cukier waniliowy
Beza z rosą:
3 białka 
0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

1.     Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę i wylepić nią spód blachy. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
2.     Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać oliwę a następnie stopniowo dodawać ser i cały czas ubijając, wsypać 2 proszki budyniowe, wlać mleko i sok z cytryny.
3.     Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej. Wylać masę na upieczony spód i piec 45 minut w 180 stopniach.
4.     Beza z rosą: Pozostałe białka ubić na sztywno, wsypać cukier i tylko chwilę miksować do połączenia się składników. Na upieczony sernik wyłożyć białka i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu wstawić ciasto w chłodne miejsce.
Drodzy Czytelnicy!
Życzymy Wam zdrowych, spokojnych Świąt Welkanocnych. Innych. Wyjątkowych.
Zespół ds pomocy psychologiczno-pegagogicznej








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Witajcie!!!

Obecna sytuacja epidemiologiczna stawia przed nami wszystkimi nowe wyzwania.  Jako zespół do spraw pomocy psychologiczno-pedagogicznej w klasach 1-3 w Szkole Podstawowej w Rokietnicy  nie mamy możliwości bezpośrednich spotkań i rozmów z Państwem jako rodzicami, nauczycielami i oczywiście z Wami, kochane dzieciaki!  D latego wymyśliłyśmy emotekrokietnica.blogspot. Chcemy, aby każdy z Was – Duży i Mały Człowiek – znalazł tutaj coś dla siebie – może coś ważnego i ku refleksji, a może coś do inspiracji, ale także coś co wywoła uśmiech na twarzy i sprawi, że poprawi się Wasze samopoczucie i humor.   Zapraszamy do systematycznego odwiedzania naszego bloga. Znajdziecie w tym miejscu ważne i interesujące artykuły, linki do ciekawych stron oraz ciekawostki, konkursy i propozycje na atrakcyjne spędzanie czasu w zaciszu domu.  Czekamy na Wasze komentarze i sugestie. 

Przytulajmy się!

  „..by przeżyć, trzeba nam czterech uścisków dziennie. By zachować zdrowie, trzeba ośmiu. By się rozwijać – dwunastu ”stwierdziła amerykańska psychoterapeutka Virginia Satir.  Nie żałujmy uścisków naszym bliskim a szczególnie dzieciom! Zalety przytulania: 1 . Przytulanie daje poczucie bezpieczeństwa. 2.Przytulanie buduje pozytywną samoocenę 3.Uścisk pomaga zrozumieć własne emocje. 4.Przytulane dzieci są szczęśliwsze (i zdrowsze). Dzieje się tak, ponieważ podczas dotyku wytwarzają się w organizmie endorfiny i serotonina. 5.Przytulanie relaksuje i redukuje napięcie mięśniowe. 6.Wspólne uściski to lekcja otrzymywania i dawania. Zobaczcie na własne oczy jak reagują dzieci, kiedy rodzic spontanicznie przytuli się do nich w trakcie oglądania bajki.   https://www.facebook.com/ 1700747346886105/posts/ 2382505585376941/ Spróbujcie sami!       

Dzień życzliwości!!!

  21 listopada obchodziliśmy nietypowe święto. Dzień życzliwości i pozdrowień!   Idea tego dnia jest bardzo prosta – bądźmy dla siebie nawzajem życzliwi, obdarzajmy się dobrym słowem, miłym pozdrowieniem, uśmiechem! Pozytywna energia, którą przekazujemy innym, wraca do nas z nawiązką :) Obecnie Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień jest obchodzone w ponad 180 krajach. Przyświeca mu jasny cel: uwrażliwianie ludzi oraz wzbudzanie w nich pozytywnych emocji, zachęcanie do dialogu międzypokoleniowego, jak również wyrażanie protestu przeciwko nienawiści, antypatii i nietolerancji. W tej akurat kwestii naukowcy nie mają wątpliwości: bycie miłym, okazywanie dobra, rozbudzanie u siebie życzliwości wobec innych ma moc uszczęśliwiania – nie tylko obdarowanego życzliwością, ale przede wszystkim tego, który ją okazuje.   Na dowód tego obejrzyjcie krótki filmik:   Życzliwość A teraz do dzieła! Wyjmijcie ręce z kieszeni i zarażajcie siebie i innych ŻYCZLIWOŚCIĄ!!! Specjalnie dla czytelników b